Helsingin seudun kesäyliopisto

Languages Search
Suomeksi På svenska

95008060 Tutkijoiden tuokiokuvia 1960-luvun Helsingistä

Vapaa pääsy. Tervetuloa!
Kursen är inställd

Aika: 11.5.2021 ti klo 18.00–20.15 

Luennolle on otettu 290 ensimmäisenä ilmoittautunutta osallistujaa, sillä Teams-luennolle ei valitettavasti mahdu enempää. Jos peruutuksia tulee, otamme tilalle osallistujia jonotuslistalta ilmoittautumisjärjestyksessä. 

Minihameet ja moppitukat, purkutyömaat ja betonilähiöt, itsevarmat kaupunkilaiset ja maalta muuttaneiden hämmennys. Hakasalmen huvilan valokuvanäyttely Ismo Hölttö: Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä esittelee suuren kirjon yli 50 vuoden takaisia helsinkiläisiä. Mitä heidän mielessään liikkui ja millaista heidän elämänsä oli nopeasti muuttuvassa kaupungissa? Helsingin kaupunginmuseon ja Helsingin seudun kesäyliopiston tuottamassa luentokokonaisuudessa neljä asiantuntijaa kertoo 1960-luvun Helsingistä muun muassa kaupunkikuvan, arkikulutuksen, seksuaalisuuden ja popkulttuurin näkökulmasta.

Luento toteutetaan etäyhteydellä Teamsin välityksellä. Tarvitset tietokoneen, jossa on äänentoisto ja kaiutin (tietokoneen oma riittää) sekä nettiyhteys. Saat tarkemman ohjeen lähempänä tilaisuuden ajankohtaa. Ilmoittauduthan viimeistään tiistaina 11.5. klo 15.00, jotta ehdimme lähettää sinulle osallistumislinkin. 

klo 18.00 Kesäyliopiston tervehdys ja Hölttö-näyttelyn esittely 

klo 18.10 FT Johanna Björkman: Helsinki-Cityn rakentaminen ja 1960-luvun purkuaalto
Helsinki muuttui merkittävästi toisen maailmansodan jälkeen, kun 1940-luvun jälleenrakentamisesta siirryttiin hyvinvointiyhteiskunnan toteuttamiseen. Lukuisat uudet liikerakennukset muokkasivat etenkin Helsingin ytimen kaupunkikuvaa 1950-luvun lopulta 1970-luvun alkupuolelle. Aiempaa kookkaampien modernien toimisto- ja liiketalojen tieltä purettiin runsaasti vanhoja rakennuksia. Luento käsittelee Helsingin keskustan mullistanutta aikakautta, joka on jäänyt vahvasti kaupunkilaisten muistiin.

klo 18.40 FT, dosentti Minna Sarantola-Weiss: Arkinen kumous
Suomalaisten arki muuttui 1960-luvulla paremmaksi, kun elintaso nousi ja asumisen laatu parani. Tietoiskussa tutustutaan lähiöihin ja niiden tarjoamiin uudenaikaisiin asuntoihin sekä siihen, mitä kaikkea kulutusmahdollisuuksien lisääntyminen toi arkeen.

klo 19.10 FT Sandra Hagman: Seksuaalivallankumouksen vaikutus homoseksuaalien asemaan Suomessa
Käsitys seksuaalisuudesta muuttui voimakkaasti länsimaissa 1960-luvulla. Luento kuvaa niin sanottua seksuaalivallankumousta, jonka voi nähdä osana yhteiskunnan rakennemuutosta ja moniarvoistumista. Sitä ryydittivät e-pillerin keksiminen, nuorisokulttuurin kaupallistuminen ja suurten ikäluokkien tulo “siihen ikään”. Helsingin yliopiston opiskelijat pitivät 1965 keskustelutilaisuuksia seksuaalisuudesta ja sukupuolesta ja julkaisivat 1966 teoksen Sukupuoleton Suomi, joissa käsiteltiin myös homoseksuaalien alisteista asemaa. Homoseksuaalisuus oli Suomessa yhä rikos, josta saattoi joutua kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Yliopisto- ja kulttuuripiirit alkoivat ajaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, ja pian myös vähemmistöjen oma ääni voimistui, järjestöjä perustettiin ja haastatteluja annettiin. Lainuudistustyö alkoi 1960-luvun lopulla ja viimein vuonna 1971, tasan 50 vuotta sitten, homoseksuaalisuus poistui Suomen rikoslaista.

klo 19.40 Tohtorikoulutettava Mikael Huhtamäki: Kansainväliset popkonsertit nuorisomusiikkitrendien airuina Helsingissä
Ismo Höltön kuvatessa Helsinkiä 1960-luvulla kaupungin nuorisomusiikkitrendeissä tapahtui muutoksia, jotka näkyivät ulkomaisissa pop/rock-vierailuissa. Vuosien 1962–1968 aikana Linnanmäellä, Jäähallissa ja Kulttuuritalolla konsertoivat muun muassa The Shadows, The Who, Jimi Hendrix, Cream ja Fleetwood Mac. Tietoiskussa kuvaillaan kehityskulkua rautalangasta rockiin keikkatarinoiden ja -kuvien avulla. 

Lisätietoa näyttelystä löydät Hakasalmen huvilan verkkosivuilta: https://hakasalmenhuvila.fi/nayttelyt/ismo-holtto-kohtaamisia-1960-luvun-helsingissa/

 Teacher: opettajia Useita

Number of places: Maximum number of course participants 290, The course is fully booked, you can enroll on the waiting list.

Name of course location: Etäopetus / Distance learning

Date and time: Tu: 18.00 - 20.15

Term: 11.5.2021 - 11.5.2021

Enrollment begins: 6.4.2021 10.00

Enrollment ends: 11.5.2021 15.00

Show course calendar

Export calendar

Show other courses on the same subject